Home » Research Projects » Derveni Papyrus » O Πάπυρος, οι Περγαμηνές και η Ουσία  
PDF Print E-mail

O Πάπυρος, οι Περγαμηνές και η Ουσία

Στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ της 24/12/2006 δημοσιεύθηκε άρθρο της κας Ελισάβετ Κοσμετάτου, επισκέπτριας επικούρου καθηγήτριας στο Tulane University της Λουϊζιάνας, με τίτλο «Ο Πάπυρος και οι Περγαμηνές». Το άρθρο αναφέρεται μόνο στην αρθρογραφία για το μεγάλο επιστημονικό και εθνικό σκάνδαλο του παπύρου του Δερβενιού που δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ από 24/9 έως 29/10/2006. Η κα Κοσμετάτου δεν φαίνεται να γνωρίζει τη σχετική αρθρογραφία μου στην ΕΞΠΡΕΣ. Στο σημείωμά της θέλει πολύ σωστά να διορθώσει τυχόν λανθασμένες εντυπώσεις που μπορεί να δημιουργήθηκαν στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας κυρίως από τους ασυνάρτητους προς την πραγματικότητα συνειρμούς που ο καθηγητής του Δημόσιου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του σκανδάλου κ. Τσαντσάνογλου έκανε σε σχέση με τον συνεργάτη και φίλο μου Dirk Obbink στην απάντησή του (Βήμα 22/10), σε προηγούμενο άρθρο μου (Βήμα, 15/10). Ο κ. Τσαντσάνογλου είχε την «έξυπνη» ιδέα να υποστηρίξει ότι με όσα επικρίνω τον ίδιο για το Σκάνδαλο δεν καταλαβαίνω ότι εκθέτω και κατηγορώ τον συνεργάτη μου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για ότι νομίζει είναι αντίστοιχα φαινόμενα. Μια ταπεινόφρων εξίσωση υπόκειται εδώ!

Τα γράφω αυτά για να διορθώσω και εγώ μια ενδεχόμενη παρεξήγηση που με αφορά άμεσα και προσωπικά. Πιθανόν να δημιουργήθηκε σε τμήμα αναγνωστών η εντύπωση ότι δεν φρόντισα ο ίδιος για την αποκατάσταση της αλήθειας, ειδικότερα όσον αφορά το επιστημονικό κύρος και διεθνή καταξίωση του συνεργάτη μου, και επιπλέον γενικότερα σε όσα οι κ.κ. Τσαντσάνογλου και Τιβέριος απαντούσαν στο άρθρο μου.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι έκανα ακριβώς αυτό που ο καθένας περίμενε να κάνω. Αλλά οι απαντήσεις μου στους καθηγητές του Δημόσιου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης δεν κατέστη δυστυχώς δυνατόν να δημοσιευθούν στο ΒΗΜΑ ως όφειλαν, διότι, όπως μου ελέχθη, η μια εξ αυτών ήταν μακρά. Ως εκ τούτου, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ της 16/11 και 26/11 αντιστοίχως. Χωρίς άλλη επανάληψη και εξήγηση λοιπόν παραπέμπω εκεί, ή στο site της εφημερίδας αυτής, για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση τόσο του γενικότερου θέματος όσο και συγκεκριμένα του αντικειμένου του άρθρου της κ. Κοσμετάτου. Την ευχαριστώ δε θερμά γιατί ανέλαβε να κάνει το δέον.

Ο Dirk Obbink είναι πάνω απ’ όλα ένας υψηλής στάθμης επιστήμων. Και έχει συνεπώς κριτήρια για την καλή και την κακή επιστήμη. Κοιτάζει προεξεχόντως την ουσία. Σαν υπεύθυνος και συνυπεύθυνος σημαντικότατων προγραμμάτων έρευνας στις κλασικές σπουδές, ενδιαφέρεται για την ουσιαστική αποτελεσματικότητα στην προώθησή τους. Και αυτό ακριβώς έγινε και για τον Πάπυρο του Δερβενιού με την παρέμβασή μας. Σε ελάχιστο διάστημα επιτεύχθηκαν πράγματα που ήταν το όνειρο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας να γίνουν για 45 χρόνια. Τα υπόλοιπα (γιατί το συνολικό σχέδιό μας είναι μια ολοκληρωμένη πολυεπίπεδη πρόταση που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού) πολύ γρήγορα, στο προσεχές μέλλον.

Ένα τελευταίο: Η κ. Κοσμετάτου δεν θέλει να λάβει θέση για το μέγα θέμα του σκανδάλου του Παπύρου. Υποθέτω από ευγένεια. Γιατί κακώς εννοούμενη συντεχνιακή συναδελφικότητα δεν κάνει καλό στην επιστήμη. 45 χρόνια για να εκδοθούν κάπου 2.500 λέξεις ενός επιστημονικού και εθνικού θησαυρού;! Και τόσο ανεπαρκές προιόν τοσης καθυστερησης στο προκληθέν βεβιασμένο τέλος! Αν δεν είναι αυτό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους ποιο είναι;! Και ποια ευγένεια για τέτοια θέματα;!